TUSSENSTAND EXPERIMENT

Zo is het ook ongeveer
met het experiment:
onrijpe resultaten en
beloftevolle kansen
groeien hun eigen logica.

Er zijn inmiddels al aardig wat ervaringen opgedaan in het experiment. Die ervaringen leren vooral wat nodig is om verder te komen en dat heeft ook gevolgen voor de door jullie bestelde jurk. In deze blog lees je meer over allebei.

DE ERVARINGEN EN HUN CONSEQUENTIES

  • Het werd te gecompliceerd: sari’s vervangen door eenvoudiger stof.
  • De vrijheid om te stoppen wordt, gelukkig met tegenzin, genomen.
  • Maat nemen is cruciaal voor de pasvorm: hoe wordt die zo betrouwbaar mogelijk.
  • Indiase contact: bijzonder hoe dat is.
  • Contact via deze blogs: niet duidelijk genoeg?

AANPASSING IN DE STOFKEUZE

Het nieuwe uitgangspunt
Voor de jurken wordt nu stof geselecteerd, waarvan een ‘kurta’ wordt gemaakt.
Ook worden alle jurken in deze experimentele stap van katoen.
Uitgangspunt voor de kleur blijven uiteraard jullie eerder opgegeven keuzes.

Met de foto’s van deze stoffen komt er een definitieve keuzeronde.
Als ook deze stof te transparant is, wat ik verwacht, dan komt er een losse onderjurk bij.
Bij de ‘kurta’ wordt vaak een sjaal gedragen, dat blijft ongewijzigd.

De reden voor de aanpassing
Die reden is mijn besluit om weer scherper te focussen: het gaat erom de eerste bestelling, productie, levering en waardering te doorlopen.
Tijdens de afstemming met Hemalatha en Pavan betwijfelde ik sterk of mijn informatie en de consequenties daarvan overgekomen waren. Ik kan me vergissen, maar het is een instinct dat ik als architect bovenmatig heb ontwikkeld. Wat ik ook besefte was mijn neiging de mogelijkheden te benutten die ik zie om iets moois te maken. Heel motiverend voor het vervolg, dat die mogelijkheden er volop zijn. Maar nu gaat het om de basis daaronder.
Mijn inschatting was: het benutten van de prachtige kwaliteit van de sari’s leidt teveel af van het primaire doel van dit experiment. Dat doel is: via een patroon een zo simpel mogelijke jurk op maat laten maken door zelfstandig werkende naaisters op het platteland van India. Deze eerste doorloop moet duidelijk maken wat de startkwaliteit van het naaien is.

De aanpak van de definitieve selectie
In India worden prachtige stoffen gemaakt, ook in allerlei vormen van min of meer industriële productie. Van modemensen weet ik dat het heel moeilijk is om als buitenlander kwaliteit geleverd te krijgen zonder intensieve en deskundige controles. Precies wat niet de bedoeling is van deze aanpak.
Als inwoners met dat probleem te maken hebben, zullen ze ook wel weten hoe ermee om te gaan. Alle reden dus om de selectie aan Hemalatha over te laten. In de video calls vallen mij bovendien de mooie kleurencombinaties op die zij draagt. Ik heb haar dan ook gevraagd haar smaak en gevoel voor kwaliteit te gebruiken bij de selectie. Ze gaat daarbij uit van de zes kleuren, die het vaakst gekozen zijn. Ik ben heel benieuwd.

DE VRIJHEID OM TE STOPPEN

Ook bij deze aanpassingen
Voel je vrij om te stoppen als je je twijfels hebt bij de aanpak of bij het uiteindelijke resultaat.
Iedereen dolenthousiast is mijn favoriete wensdroom maar dit plan moet het echt van de werkelijkheid hebben.
Je redenen om te stoppen zijn heel waardevol voor die basis in de werkelijkheid!
Echt…..

Of omdat het teveel gedoe is
Gelukkig ben je dan niet meer de eerste. Elisabeth stopte omdat ze dit model jurk niet wil en Jeanette omdat ze zichzelf niet in die kleuren ziet. En ik kan me ook voorstellen dat het allemaal nogal veel vraagt, dit proces. De tijd en aandacht nodig voor het kiezen, het meten, het lezen. Dat moet vooral geen corvee zijn, want dat is een heel ongezonde basis om op door te ontwikkelen naar de toekomst. Dus ook dat kan dan maar beter zo snel mogelijk duidelijk zijn!

De waarde is open meedoen
Dit om opnieuw duidelijk te maken dat het natuurlijk en vooral enorm waardevol is dat je meedoet. Maar om het meedoen waardevol te houden is het belangrijk om te stoppen als je merkt dat je er, om wat voor reden ook, geen motivatie meer voor hebt. Juist al die verschillen in persoonlijke motivatie brengen echt energie in de ontwikkeling, zonder die motivatie voegt het meedoen niet veel toe. Een belangrijk ander inzicht dat uit stoppen volgt, is dat het niet moeilijk blijkt om nieuwe deelnemers te betrekken. Dat is voor mij echt heel bemoedigend, Liesbeth en Jeanine.

VERVOLG EIGEN MAAT NEMEN

Dit moet kloppen
Het goed meten van je eigen maten is cruciaal voor de pasvorm.

Het is foutgevoelig, weet ik door mijn eigen ervaring en contact met jullie.
Daarom komt er een check op de vertaling van de opgegeven maten.

Reacties
Erg belangrijk is het ongemakkelijke gevoel of het meten wel klopt en de verantwoordelijkheid als het dan vervolgens niet gaat passen. Genoemd werd ook het besef dat pasvorm snel een probleem is als je wat meer afwijkt van het gemiddelde. Mooi als er met deze aanpak ook meer inzicht ontstaat in hoe pasvorm werkt en je gerichter kunt zoeken naar wat jouzelf goed past. Ik merk dat effect ook bij mezelf door het uitzoeken en uitproberen bij het op maat maken van de proefjurk.

Vervolg
De proefjurk is het patroon waarmee we gestart zijn voor mezelf gemaakt. Ik kreeg zelfs al een compliment over mijn mooie jurk… Zit trouwens ook heerlijk. Dat geeft moed. Want er mankeert nog wel wat aan, dat was mede reden voor mijn besluit tot versimpelen. En het besef dat ik meer moet weten van patroontekenen om jullie maten te kunnen vertalen zonder steeds uit te proberen. Ik ga nogmaals het patroon voor mezelf aanpassen en weer een jurk naaien.
Met die ervaring bedenk ik dan hoe ik de check met jullie kan doen. Het is te lastig om dat maat nemen zonder inzicht goed te doen en dan is er al direct een valse start voor de pasvorm. Hoe dit kwaliteitsrisico te ondervangen is een belangrijke vraag in dit prototype.

Mouw
Nu ik me meer in de techniek van het patroontekenen verdiep, kom ik ook voorbeelden tegen van dit soort aanpassingen. Dit wordt nog vervolgd, maar heeft niet de voorkeur gezien de versimpeling. Maar als het eenvoudig in het patroon kan worden opgenomen is het daar niet direct strijdig mee.

INDIASE CONTACT

De lockdown is inmiddels weer grotendeels opgeheven in Karnataka. De overheid heeft een intensieve vaccinatiecampagne gevoerd en Hemalatha is al volledig ingeënt.
Dankzij de lockdown konden we opeens heel makkelijk videobellen, Pavan volgde zijn studie online thuis en Hemalatha werkte niet. Het is een tamelijk onwerkelijke ervaring, het contact met hen in zo’n andere wereld via een schermpje en zonder dat we elkaar al kenden. Ook onwerkelijk omdat het zo leuke gesprekken zijn, het persoonlijke plezier in wat we samen aan het doen zijn.
Gelukkig maakt het ook heel duidelijk dat ik niets voor vanzelfsprekend kan aannemen. Er blijken veel meer misverstanden mogelijk dan ik me had kunnen voorstellen. En andersom zal ook veel bij mij niet overkomen wat vanuit hun context volkomen vanzelfsprekend is. Dat blijft spannend, maar meer en meer in de betekenis van nieuwsgierig.
Al met al indrukwekkend, dat dit echt kan dankzij internet! Heel bijzonder om zelf te ervaren dat de aanname onder dit idee werkt: de techniek maakt een werkelijk persoonlijke verbinding over zoveel grenzen heen mogelijk. Ik vind het een waarde op zich, heel motiverend ook.

CONTACT MET JULLIE

Onderscheid tussen noodzakelijk en informatief
In cursief heb ik nu de teksten over de jurk opgenomen, zodat die makkelijk herkenbaar zijn.
De informatie daaromheen komt daarna in recht lettertype.

Graag feedback
Dit volgt uit concrete opmerkingen, maar ook uit misverstanden die ik tegenkom. Ach ja, jullie kennen me allemaal en weten dat duidelijkheid niet mijn sterkste eigenschap is…. Dus ik ben wel benieuwd wat jullie van de blogs vinden. Ik weet dat sommigen ze met plezier lezen en anderen het veel te veel tekst vinden. Met het nu gemaakte onderscheid hoop ik het voor beiden goed te doen.
Willen jullie me feedback geven of deze manier van contact goed genoeg werkt? Hoe die beter kan? Andere tips, zorgen, irritaties?

Dank!

3 reacties op “TUSSENSTAND EXPERIMENT”

  1. Hoi Aletta,
    Prima tekst. Ik blijf! Ik zie uit naar de jurk, maar ik heb zeker geduld. Neem de tijd voor het onderzoek, dat is belangrijk.
    Wacht je komende vragen af! Tineke

  2. Gelezen… de keus voor eenvoudigere stoffen vind ik een hele goede, evenals het vertrouwen geven aan de dame uit India. Het meten vind ik inderdaad ingewikkeld, maar… de maten komen er nu echt vlot aan!

  3. Eindelijk de tijd genomen om het te lezen. Leuk, enthousiast, echt op z’n (haar?) Aletta’s! Ik ga meteen door met het lezen van het volgende hoofdstuk, met excuses voor de vertraging.

    Liesbeth.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.