TUSSENSTAND EXPERIMENT

Het loopt allemaal
weer anders,
en erg langzaam,
maar we kunnen
wel verder.

Onze hoogzomer is voor dit jaar voor het grootste gedeelte wel voorbij. Hoe staat met de daarvoor bedoelde jurk?!

DEZE BLOG

  • De stofkeuze stagneert.
  • Maatwerk patroon is gelukt.
  • Nu volgt individueel-op-maat en test.
  • Wat betekent de vertraging?

DE STOFKEUZE

Dit zijn de reacties op de laatste keuzeronde(!=definitieve keuze, ?=informatievraag):

Stagnatie en vervolg
In de afstemming over de stofkeuzes tussen Pavan/Hemalatha en mij blijken veel misverstanden te zijn ontstaan. Inmiddels is er al zolang radiostilte dat ik een andere route ga uitzoeken: bestellen via Indiase websites en bij hen laten bezorgen.

Al jullie eerdere keuzes (zowel sari’s als stoffenkraam) zijn daarbij uitgangspunt. Uiteraard krijgen jullie mijn vertaling naar een concrete stofkeuze eerst nog te zien.

Experimenteel leerpunt
Zo’n langdurige radiostilte heb ik vaker meegemaakt met Pavan en Hemalatha. Het lijkt duidelijk te maken, dat het vertrouwen in de onderneming laag is en ze er geen tijd meer in steken. Met een voorstel voor een concrete volgende stap pakken ze, tot op heden, de draad ook weer op.
Geen idee wat dit veroorzaakt. Het vertalen van onze westerse voorkeuren naar de keuze van lokaal verkrijgbare stoffen zal lastig zijn. Dat het nu een derde keer moet zal vast ook niet meehelpen in de motivatie. Ook geen idee hoe de drukte na de lockdown is in Hemalatha’s werk als ambtenaar en in Pavans studie.

Deze heel essentiële stap, de keuze van de te gebruiken stof, kan niet op deze manier gaan lopen.

Als alternatief ga ik uitzoeken of levering vanuit webshops mogelijk is. Ik heb er al heel wat bekeken om meer te weten te komen en voor afbeeldingen in deze blogs. De voordelen zijn: ze zijn in India gevestigd, vanuit Nederland te gebruiken en al digitaal georganiseerd. Het past in principe heel goed in de online-opzet van dit hele idee. Maar de kwaliteit is niet vanuit ons beoordeeld, dat is een nadeel.
Voor dit experiment is het hoe dan ook zinvol, als een duidelijk andere methode zal het andere informatie opleveren. Ik ben benieuwd.

MAATWERK PATROON

Van matenlijstje naar passend patroon: gelukt
Na ruim twee weken de cyclus van tekenen, naaien, passen vele malen te hebben doorlopen is het me gelukt om een passende bovenkant te maken. Passend ging vooral over: armsgaten netjes aansluitend en onnadrukkelijke overgang van de wijdte op armsgathoogte naar de bustewijdte. Mijn eigen maten zijn heel geschikt gebleken om te oefenen en dan vooral door hun moeilijkheidsgraad.

Het is geen corvee geweest, het is echt interessant om te leren hoe het werkt, via een patroon modelleren van stof rondom je lijf. Dat motiveert om door te gaan, ook na de zoveelste ontmoedigende poging die opnieuw niet goed genoeeg past…. Heel veel doen blijkt de enige manier om het letterlijk in mijn vingers te kunnen krijgen. Mijn uitzoek-, ontwerp- en tekenervaring helpen natuurlijk enorm, maar het ‘doen’ is bepalend.

Mouw
De mouw blijft voorlopig nog een optie.

CHECK INDIVIDUEEL OP MAAT

Test
Ieders opgegeven maten vertaal ik naar een patroon voor de bovenkant van de jurk (het lijfje). Als check gebruik ik de matenlijst voor de confectiematen, want het lijkt onwaarschijnlijk zonder ervaring direct al goed te kunnen meten.

Ik schat eerst ieders confectiemaat in en check die bij jullie. Van het patroon maak ik daarna een testlijfje en stuur je dat om te passen.

VERTRAGING EN PLANNING

Vertraging
Zelfs als we nog hoogzomer krijgen, dan nog gaat het niet meer lukken deze jurk te dragen. Voor het experiment blijft het heel zinvol om gewoon door te gaan. Voor jullie als klant is dat natuurlijk een andere afweging.

Planning
Er is geen zinnige inschatting van de levering te maken, zoals het verloop tot nu ook aantoont. Maar dat je ‘m volgend jaar zomer wel kunt dragen, dat lijkt me een veilige aanname.

Opnieuw
Voel je vrij om te stoppen…..
Laat je het me dan snel weten?

Zodat ik niet onnodig met je maatwerk patroon aan de slag ga….

BENIEUWD NAAR JULLIE REACTIES!

7 reacties op “TUSSENSTAND EXPERIMENT”

  1. Beatrijs Wijnberg

    Een enorme klus maar jouw grondigheid kennende komt t goed. Misschien nog met Sur Atelier schakelen over hoe zij aan de Kantha’s uit India gekomen zijn ? Misschien hebben ze meer tips over verkrijgen stof? En volgend jaar een nieuwe jurk is prima het gaat mij vooral ook om het experiment! Tot gauw B

    1. Dank voor je vertrouwen. Neem jasje maar mee als we elkaar zien, kijken we wat beste aanpak is. Kantha’s zijn zo uniek (wat ik erover tegenkwam zijn ze van meerdere lagen versleten sari’s gemaakt, dus oude productie en verkleuring door UV) dat een bijpassende stof net zo makkelijk (of moeilijk….) elders gekozen kan worden.

  2. Ook ik BLIJF, natuurlijk. Vind het allemaal veel te bijzonder.
    succes met alle inspanningen bij dit experiment!
    Tineke

  3. Lieve Aletta, dit is allemaal onderdeel van je experiment. Maar dat hoef ik jou niet te vertellen. Bewonder de tijd die je erin steekt en je doorzettingsvermogen! Ik kom komende week graag naar je toe om het ‘lijfje’ te passen. Aan stoppen denk ik absoluut niet hoor. Liefs!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.