NA DE REIS

… vier jurken
en
veel conclusies
rijker

Wat is er nodig om een jurk-op-maat in India te laten maken? Dat was het experiment ‘een jurk uit India’. In deze blog sluit ik dat af met de conclusies van de reis en iets over het vervolg op dit experiment.

DEZE BLOG

  • Gemaakt: 4 jurken.
  • Niet gemaakt: 6 jurken.
  • Passen en waarderen.
  • Stoffen.
  • Vervolg na de reis.

GEMAAKT: 4 JURKEN

Met patronen voor 4 jurken vertrok ik naar India. Drie dagen werkten we in Hemalatha’s huis aan het maken ervan. De grootste verrassing was de totale onbekendheid met het ‘westerse’ gebruik van patronen, waaronder de onmisbare rol van spelden. Na twee proefjurken voor mij als testmodel, was mijn jurk wel zo ongeveer zoals die bedoeld was. Het gebruik van het patroon bleef beperkt tot het knippen van de stof. Of dat goed genoeg was zou pas gaan blijken bij het passen na thuiskomst.

Na de twee proefmodellen maakten we deze vier klantjurken.

Conclusie: het kan, van een patroon een jurk laten maken in India

NIET GEMAAKT: 6 JURKEN

De patronen individueel passend maken is voor 6 pionierklanten niet meer gelukt voorafgaand aan mijn vertrek naar India. Welke wel af waren hield vooral verband met wie regelmatig in mijn buurt was en daardoor makkelijk kon passen.

De resterende jurken gaan uiteraard nog gemaakt worden. Maar met de opgedane ervaring is duidelijk dat dat niet zo simpel is als een digitale versie van het patroon naar India sturen. Het volgen van alle aanwijzingen op een patroon staat daarvoor te ver af van de manier waarop er gewoonlijk een kledingstuk wordt gemaakt. Dat is een probleem in de onderlinge communicatie, die vooral via de patronen loopt.

Er zijn verschillende oplossingen mogelijk. Meest waarschijnlijk nu is dat we ontwerpsters/naaisters met een modeopleiding gaan betrekken. Zij kunnen cursussen geven en met ons de patronen verder ontwikkelen. Er is al iemand benaderd. Dus wordt vervolgd.

Conclusie: voor gebruik van de patronen is meer deskundigheid nodig

PASSEN EN WAARDEREN

De jurk met de diagonale banen past niet goed genoeg om te dragen. Die wordt door mij aangepast totdat dat wel het geval is. De andere drie waren met het eerste passen goed. Mocht dat met het dragen toch anders blijken, dan ga ik ook die nog aanpassen natuurlijk.

Conclusie: de onervarenheid met ‘westerse’ patronen is een te groot risico

Wat ieder er in de winkel voor betaald zou hebben, kwam er bij alle drie met evenveel ongemak uit. Dat ongemak spijt mij natuurlijk, maar het geeft wel aan dat er een eerlijk bedrag genoemd werd en gevoelsmatig aan de lage kant. De drie bedragen waren juist ruimschoots boven de werkelijke kosten. Dat is heel belangrijk voor de financiële aannames onder dit plan: we willen een heel goede kwaliteit kunnen leveren voor een heel gewoon bedrag. Met liefdadigheid moet het al helemaal niets te maken hebben.
Deze werkelijke kosten gaat iedereen nu en ook in de toekomst betalen. Het ‘prijskaartje’ is een gespecificeerde nota, zodat precies te zien is welke kosten er waren.

Conclusie: meer kwaliteit voor een gebruikelijke winkelprijs is haalbaar

STOFFEN

Kwaliteit
De stoffen vond ik vaak opvallend prettig aanvoelen. Ook van de geleverde jurken werd dat steeds gezegd: dat de stof zo prettig aanvoelt. Geen idee wat dat betekent, maar ik vraag me af of er een relatie is met het ‘zo goedkoop mogelijk produceren’ in lage lonen landen. Dan worden wellicht ook niet de iets duurdere stoffen gebruikt, zelfs al zijn die voor ons nog steeds heel goedkoop.
Ook de kennis van stoffen viel me op. De eerste dag bezocht ik met Sahana winkels in Bangalore: zij voelde direct waarvan een kledingstuk gemaakt was.

Kiezen
Voor het experiment koos ik stoffencombinaties, te gebruiken als buitenlaag, binnenlaag en bijpassende sjaal. Van sommige combinaties was de binnenlaag te zwaar en werd zo een buitenlaag. Of de binnenlaag was te kort en bleek er in Chitradurga ook prima geschikt katoen te koop.
Met deze ervaring kunnen we stof per m1 gaan kopen, dat maakt de keus weer ruimer – als de bijpassend gemaakte sjaal niet nodig is.

VERVOLG NA DE REIS

Productie: nachtkleding
De volgende stap in de ontwikkeling van het idee gaat meer over het gedeelte in India: het opbouwen van een min of meer regelmatige productie met bestellingen via een webshop. De patronen-op-maat zijn daar nog niet geschikt voor. Het idee is nu om daarvoor nachtkleding te gaan ontwikkelen. Dit kan in standaardmaten gemaakt worden, met een paar variaties in het model en in verschillende stoffen. Dat de stoffen prettig aanvoelen is een belangrijke meerwaarde bij deze toepassing.

Kwaliteit: vervolg jurken
De nog resterende jurken worden proef in het verbeteren van het maken en gebruiken van de op maat aangepaste patronen. Het maat nemen voor de patronen kan ook praktischer, daar begin ik binnenkort mee. Dus ik neem weer contact met jullie op, als jullie natuurlijk nog door willen….

Webshop
Voor de webshop wordt momenteel een eerste versie gemaakt. Pavan studeert informatica in Bangalore, de IT-hoofdstad van India. Met zijn studievrienden samen is dat een heel simpel klusje, begrijp ik. De webshop gaat direct gebruikt worden voor het bestellen van de nachtkleding.

Bedrijfsplan
Met Anne krijgen de ideeën, inzichten en conclusies meer structuur om uiteindelijk een bedrijfsplan te kunnen worden. Een eerste poging presenteerde ik in India al aan een groep mensen van het microkrediet-bedrijf Chaitanya. Het riep nog èrg veel vragen op. Die zien te beantwoorden is, als altijd, heel zinvol voor het rijpen van de plannen.

3 reacties op “NA DE REIS”

  1. Erg leuk om alle ontwikkelingen en ook de verrassingen te lezen. Een duidelijk verhaal zo Aletta!

  2. Natuurlijk ga ik door! Goed om je conclusies te lezen.
    Mooi dat de makers een eerlijke prijs krijgen voor hun werk. En dat het ondanks dat nog steeds niet duur is. hoe is het mogelijk. Wat een resultaat! heel mooi.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.