HOOGZOMERJURK ALS PROTOTYPE

Samen deze jurk realiseren:
pionierklanten hier
met
naaisters
op het platteland van India.

Technisch is het simpel, dankzij ICT en smartphone zijn wij al rechtstreeks verbonden met een zo onvoorstelbaar andere werkelijkheid als die van vrouwen op het platteland van India. Heel wat lastiger is het interculturele menselijke contact zelf.
Maar het moet kunnen: samen stap voor stap uitproberend waarde tot stand brengen, op de tast en waarschijnlijk vooral door niet te stoppen. Dit is daarin een belangrijke stap: de eerste bestelling, productie, levering, waardering.
Heel bijzonder dat we deze stap gelijk al met 10 tegelijk zetten. Dank XinShi, Tineke, Marleen, Jeanette, Jacquelien, Elisabeth, Dianne, Beatrijs, Anne!

WAT GAAN WE UITPROBEREN

  • Aanpassen: hoe precies kunnen we ieders persoonlijke maten maken?
  • Kiezen: welke variatie is mogelijk met materiaal, kleur en dessin van de stof, kleine details aan het model?
  • Maken: hoe veel/weinig afstemming lukt?
  • Leveren: wat krijgen we uiteindelijk?
  • Betalen: welke prijs hoort bij de kwaliteit, wat zijn de echte kosten?
  • Aantrekken: denken de pionierklanten de uitkomst echt te gaan dragen en zo niet hoe/wanneer blijkt dat dan?

AANPASSEN

Hoever kunnen we het patroon van deze jurk aanpassen op ieders persoonlijke maten?

Ik heb het uitgeprobeerd op mezelf, het zelfmaakpatroon aangepast (met veel dank aan youtube) in mijn tekenprogramma Archicad en echte proefmodellen gemaakt met de naaimachine. Bij proefversie 4 begon het me enigszins duidelijk te worden, hoe het werkt en ook hoeveel het bijdraagt aan de kwaliteit. Daarom wil ik het aanpassen zeker direct meenemen in deze eerste stap.

Om beter te kunnen inschatten wat realistisch is spreek ik binnenkort Ariane, haar vak is het wel. Zij maakte ooit haar eigen ontwerpen voor mij op maat en bleef decennia mijn vaste adres voor goede kleding, tot ze stopte. Ik ben ook heel benieuwd wat er nog nodig is om mijn ontdekte aanpak toepasbaar te maken voor anderen.

Ik houd jullie op de hoogte!

KIEZEN

Materiaal, kleur, dessin en details moeten nog bepaald worden, in overleg met Hemalatha en Pavan in India. Zij gaan daar gegevens over sturen, dat wordt een afzonderlijke blog.

We gaan lokaal geweven stoffen gebruiken. Voor de buitenlaag zijn dat sari’s, de prachtige lappen stof die de vrouwen om zich heen gedrapeerd dragen. Ze worden geweven van zijde, katoen en linnen of synthetische garens, wat precies hangt af van de traditie van een plaats. Mij lijkt katoen nu een goede keus.

In de woonplaats van Hemalatha wordt zijde geweven. Katoen vraagt nog onderzoek in de omgeving, met de heftige Covid-uitbraak van dit moment is dat een probleem. Nog niet helemaal duidelijk hoe dit opgelost gaat worden.
Zijde is wel beschikbaar en, anders dan ik, zag Elisabeth dat al wel als een optie. Ik wil dan ook starten met deze optie. Hemalatha en Pavan zijn erg trots op de kwaliteit ervan, des te meer reden om het zeker niet over te slaan.

Kleur en dessin hangen nauw samen met de keuze voor materiaal en weverij. De sari’s hebben altijd een sierrand en vaak ook een speciaal eindstuk. Lijkt me heel interessant om daar gebruik van te maken. Bijvoorbeeld het eindstuk voor een sjaal, de rand tegen de middenachter-naad, etc.

De binnenlaag kan een simpele lichte katoen zijn. Omdat de stof van de sari meestal tamelijk doorzichtig is, wordt eronder ook een rok gedragen. De stof daarvan lijkt me ook prima geschikt voor ons doel en kan afgestemd worden op de keuze voor de bovenlaag. Ik ben ook wel benieuwd wat zij gaan voorstellen vanuit hun eigen gebruik.

Een detail dat overwogen kan worden is een aangeknipte mouw, dat maakt het patroon niet ingewikkelder maar geeft wel wat meer bedekking van niet-meer-zo-jonge bovenarmen…. Het werd een paar keer genoemd. Zelf viel me op dat een goed passende schouderband, die de schouder vrij laat, ook veel verschil maakt in de totaalindruk! Overleg ik met Ariane.

Het kiezen gaan we via de afzonderlijke blog doen, dan kan iedereen de keuzes zien en elkaars reacties. Er zal afstemming nodig zijn want er gaan meerdere jurken uit één sari van 6×1,5m groot. En: alle keuzes samen zullen nu niet mogelijk zijn, test is welke wel en ook welke belangrijkst gevonden wordt.

MAKEN

Dit model jurk is eenvoudig te maken. Het zijn maar een paar patroondelen en is daarmee goed geschikt om mee te starten en variaties mee uit te proberen.

Hemalatha had bij onze videocall al 5 naaisters gesproken, verder weet ik nog erg weinig over de vrouwen die daadwerkelijk aan het werk gaan.

Hemalatha coördineert het maken. Haar zoon Pavan doet de afstemming met mij. Beiden doen dit om de impact die het kan hebben voor de lokale gemeenschap en willen nu niet betaald worden, ook niet indirect. Pavan gaat het maakproces filmen, zodat wij wat meer beeld krijgen. Wordt vervolgd dus.

Voor de Covid-uitbraak was de inschatting dat het maken ongeveer 3 weken doorlooptijd vraagt. Wat de invloed van de uitbraak is op het hele proces is nog onduidelijk.

LEVEREN

Bedoeling is dat ieder akkoord geeft op de foto van de afgemaakte jurk. Daarna gaan ze op transport naar mij. Dat zal waarschijnlijk met een bedrijf zoals DHL zijn. Ik ga ze vervolgens persoonlijk afleveren, natuurlijk. Ik ben heel benieuwd naar ieders reactie, die is heel belangrijk in dit uitproberen, direct bij ontvangst en later tijdens het dragen.

BETALEN

Welk bedrag is de kwaliteit van de jurk waard voor iedere klant persoonlijk en waarom. Zo wil ik een goede indruk krijgen van de prijs/kwaliteit-verhouding. Dat betekent dat ieder na ontvangst bepaalt welk bedrag er daadwerkelijk voor te willen betalen. De werkelijke kosten, onderverdeeld naar de verschillende posten daarin, geef ik daarna. Uiteraard mag het laagste van die twee worden betaald. Het uiteindelijke doel is een hogere waardering dan de werkelijke kosten, als gezonde prijs/kwaliteit-verhouding. Ik ben heel benieuwd hoe dat de eerste keer uitpakt.

De risico’s voor een lagere prijs dan de kosten liggen bij mij, niet bij de vrouwen in India. Iedereen werkt zo goed mogelijk, binnen de eigen kaders voor wat dat betekent. Die kaders zullen verschillen geven tussen wat enerzijds goed werk betekent en anderzijds verwacht wordt. Dat geldt wederzijds: voor mijn aanleveren van patronen en voor hun naaiwerk. Dat risico ligt bij de initiator, ik dus.

AANTREKKEN

Doel is een jurk om aan te trekken, om daadwerkelijk te gaan dragen. Daarom kan er afgehaakt worden, ook bij levering. Zo wil ik een eerlijke eerste indruk krijgen van de bruikbaarheid als belangrijk doel van dit gezamenlijke proces. Ik vraag me bijvoorbeeld af of de stapsgewijze keuzes en langere beslistijd voor bewustere keuzes zorgen en de invloed daarvan op waardering en gebruik.

Het model is, naast eenvoudig maakbaar, ook gekozen omdat ik denk dat het zelfs bij eenvoudige maak-kwaliteit bruikbaar blijft. Ik gebruik zo’n jurk vooral heel casual, thuis en naar het park. Als het hoogzomer-warm is vind ik dit comfortabel en met de volledige binnenlaag ‘plakt’ niet de hele jurk onflatteus aan mijn lijf…. Vanuit dit gebruik ook mijn voorkeur voor katoen.

Heel persoonlijk dus! Ben benieuwd hoe de anderen zo’n jurk gebruiken….

VERVOLG

Na dit prototype komt er een meer productie-gerichte stap. Na het doorlopen van dit hele proces ben ik natuurlijk heel benieuwd of je het aan anderen aan kan raden, zo’n manier van kleding kopen. Waarom wel of niet. Aan wie wel of niet. Met welke aanpassingen wel of niet. Etc.

9 reacties op “HOOGZOMERJURK ALS PROTOTYPE”

  1. Hoi Aletta, Wat een moed! Ik merk dat ik tegen het volgende aanloop;
    Bij kleding en het kopen van een jurk wil je graag de stof voelen en de kleuren zien.
    Iets kan online leuk lijken maar in het echt tegenvallen… Goed beeldmateriaal is essentieel! (zie website Gudrun Sjoden)
    Het mouwloze model dat je voorstelt is voor een vrouw van mijn leeftijd niet flatteus.. graag heb ik een 3/4 mouw.
    De zoom lijkt niet recht te zijn?
    Ik vond op internet een model dat mij aanspreekt, 3/4 mouw en een doorknoopjurk.
    Deze link:
    https://www.bonaparteshop.com/nl-nl/zwart-geel-jurk-40103182-4009000?gclid=EAIaIQobChMIxrG5gu2w8AIVDO7mCh0y7AVkEAQYCCABEgJJL_D_BwE
    Ik heb het alleen over het model,niet de stof/patroon/kleur.
    Ook vroeg ik me af of een wikkeljurk met 3/4 mouw tot de mogelijkheden zou kunnen behoren.
    Een lange dunne sjaal van dezelfde stof bij de jurk lijkt me mooi. Dit geeft het iets extra’s en uitgaande van de sari stof met de mooie randen mogelijkheden voor een
    verrassend effect.
    Tot zo ver even mijn eerste reactie.
    Ben benieuwd naar de andere reacties!

    1. Dank voor je snelle reactie en je suggesties natuurlijk.
      Je voorstel voor een ander model jurk is leuk om te gaan uitwerken als de simpelere modellen goed verlopen. Maar voor nu ligt ongeveer dit model dus vast… De maximale variatie is in de blog beschreven en kan in de loop van dit ontwikkelproces ook nog niet haalbaar blijken. De zoom is wel gewoon recht.
      Goed beeld geven van de stoffen is inderdaad belangrijk, er komen foto’s en een blog speciaal daarover. Er zijn nog andere kenmerken heb ik ontdekt: zoals de manier waarop het geweven is en de zwaarte van de stof (in gram/m2).
      Als je dit model niet aan gaat trekken: je bedenken is heel belangrijk onderdeel van de test en blijkt alleen als je er ook de consequentie aan verbindt niet te ‘kopen’……
      O ja en ik verduidelijk de blog nog (hoop ik) bij wijze van ‘werk in uitvoering’.

  2. Wat ontzettend bijzonder om dit contact te hebben, Aletta, met deze mensen van het platteland in India. Hoe ben je er aan/bij gekomen!?
    Heel mooi om op deze manier dichtbij mensen ver weg te staan. Precies een (of hét) land waar veel van onze goedkope kleding vandaan komt. Fijn om zo bij te kunnen dragen aan eerlijke kleding. Want de afvalberg met kleding is ontzagwekkend en schrikbarend.
    Ook mooi is, dat het resultaat altijd uniek zal zijn, iets dat niemand heeft. Vind ik persoonlijk niet zo zeer belangrijk als wel heel leuk. Dat je zelf veel inbreng hebt in hoe het wordt, maakt het resultaat op voorhand al apart, dus wat meer waard dan zo maar een zomerjurkje. Dus met een prijs zal het wel goedkomen, verwacht ik!
    Door het unieke, in stof en maat en model, is voor mij zo’n item zeker geen wegwerpproduct.
    Het eerste plaatje in je blog is met een ongelijke onderrand, of is dat niet direct bedoeld? Maar daarom vind ik een schouderband die één schouder vrijlaat, een mooie optie. ik houd van assymetrie.
    Zijde is fijn materiaal, kwetsbaar denk ik, wel luxe uitstraling en gevoel. Ik ben benieuwd naar de stoffen. Katoen lijkt voor ons klimaat wel praktisch(er). Maar ik sta open voor zijde. Ik vind linnen ook mooi materiaal. Synthetisch zou ik zelf niet zo snel kiezen.
    Over het maakproces, meten en model, maak ik me niet zo’n zorgen. Als we onze maten kunnen opgeven, komt dat vast goed.
    Een jurk heeft voor mij iets feestelijks, iets voor als de zon schijnt en het warm is. Ik zie een zomeravond voor me, buiten op het gras, in de tuin.

    Wat bedoel je met dat Hemalatha en Pavan nu niet betaald willen worden, ook niet indirect?
    Heeft het te maken met het voorbereidende werk dat nu gedaan wordt, wat niet in de prijs van de jurk opgenomen mag?
    Ze willen impact hebben voor de lokale gemeenschap. Fijn om te weten. Helpt nog meer om dit initiatief goed te gaan laten werken.

    Ik ben nieuwsgierig geworden naar deze mensen. Waar in India wonen ze?
    hopelijk is covid voor hen niet zo dreigend als de berichten die we nu uit India krijgen…

    1. Dank!
      Ik ga uitgebreidere informatie over het contact met India geven, een poging tot heel kort lukte niet en is inderdaad de moeite van het vertellen waard. Dus dat komt nog.
      De zoom van de jurk is recht bedoeld, bedoelde asymmetrie lijkt me nog niet zo simpel, overleg ik met Arianne.

  3. Ha Aletta,

    Bijzonder dat je al je ideeën nu om kunt gaan zetten in daden!
    Het spreekt mij heel erg aan dat het hele maakproces transparant en eerlijk is, met uiteraard wel een draagbare jurk als eindproduct.
    Ik vind het alleen wel lastig om van een plaatje stof te beoordelen! Stof wil je graag zien en voelen. Misschien kan je wat verder in het proces wat lapjes laten opsturen als proefmonster?
    Persoonlijk zou ik niet voor zijde kiezen omdat je zijde het liefst zo min mogelijk en met de hand moet wassen. Dan denk ik niet dat ik de jurk vaak zal aantrekken.
    Verder lijkt het mij een heerlijke casual jurk, inderdaad voor thuis. En van katoen. Met een aangeknipt mouwtje zal ik mij er lekkerder in voelen.
    Nog een opmerking; als de jurk gevoerd wordt is het toch niet nodig om er nog iets van een rok onder te dragen?

    1. Dank Jeanette, duidelijke input. Mijn tekst is niet duidelijk bij het noemen van die rok, ik bedoelde de stof waarvan ze die rokken maken. Dat is een simpele katoen. Ga ik aanpassen.
      Deze week kan ik de blog over de stofkeuze gaan publiceren: om ondanks de lockdown toch met de selectie van kleur/dessin te kunnen beginnen gaan ze foto’s maken van hun eigen sari’s. Met mijn contactpersonen gaat het dus gelukkig goed.
      Voor de toekomst is een collectie voorbeelden zeker een optie, nodig ook, vooral voor het voelen. Wil je bij de stofkeuzeblog ook reageren op wat daarin voor jou wel en wat niet duidelijk wordt?

  4. Aletta, op jouw verzoek probeer ik hier woorden voor te vinden… jammer genoeg zal ik nu dus afhaken bij dit zo sympathieke project… omdat ik het voorgestelde mouwloze model niet ambieer. Ik vertelde je al over de mouwen die ik zo graag draag. Wel eventueel een jurk met een bijpassende dunne sjaal die de armen verbergt, in ieder geval de bovenarmen. Bij een volgende stadium ben ik er wel zeer graag weer bij… Zijde, katoen ja! Hergebruikte sari’s ja! Vrouwen kansen geven: ja, ja, ja!

    1. Dank je, want ja het is echt onderdeel van het testen met dit prototype: klanten geen jurken laten kopen die ze niet gaan dragen. Ik ben blij dat jij deze ongemakkelijke actie wel hebt gedaan! Ik denk dat kleding die gedragen wordt de kans op een toekomst voor dit initiatief zo groot mogelijk maakt, daarom is het belangrijk dat nu ook echt te doen.
      Het worden trouwens lokaal geweven sari’s, geen hergebruikte…..

  5. Wat leuk dat ik als “extra zus” ook mee mag doen met het uitproberen!

    Ik heb voorkeur voor katoen, vooral voor zomerkleding. Mijn bovenarmen zijn niet-meer-zo-jong maar ik ben inmiddels oud genoeg om me daar niet druk om te maken. Ik draag niet vaak een jurk omdat ik aan de tamelijk koude kust woon maar nu we hier in California als volledig gevaccineerden weer wat kunnen gaan reizen zal het geen probleem voor me zijn om de jurk in warmere gebieden te dragen. Ik vind het een idee voor een bijpassende dunne sjaal heel leuk.

    Alet, het is inderdaad bijzonder dat je contact hebt met mensen die zo ver weg wonen. Ik vind het een prachtig initiatief en hoop dat het goed gaat lopen.

    Ik hoop dat er in de toekomst ook andere modellen kunnen worden gemaakt, zoals een jurk met mouwen of een blouse/tuniek om met lange broek te dragen. Dat is toekomstmuziek, eerst zullen we met elkaar de hoogzomerjurk als prototype gaan uitproberen. Ik kijk uit naar de blog waarin we stoffen kunnen gaan zien/kiezen!

    Hartelijke groeten vanuit Marina,
    Liesbeth.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.